Slovenci u Batočinu investiraju 12 miliona evra

Slovenačka fabrika elektronskih setova i plastičnih delova za automobile "Grah automotive" ovog leta će početi izgradnju jos jedne proizvodne hale u Batočini, u kojoj će posla biti za 400 radnika. Vrednost investicije je oko 12 miliona evra, od čega će sedam miliona biti uloženo u opremu, a preostali iznos u izgradnju objekta. Hala, površine oko 5.000 kvadratnih metara, gradiće se na prostoru pored postojeće, površine 2.500 kvadrata. Nova proizvodna hala, po planu, trebalo bi da bude završena već 1. oktobra ove godine, kada će početi upošljavanje prvih radnika, s ciljem da u naredne dve godine u njoj bude zaposleno 400 ljudi. Proizvodnja u novoj hali imaće najsavremeniju tehnologiju, na bazi koje ćemo proizvoditi proizvode za ugradnju u najsavremenije automoboile, poput 'mercedesa', 'golfa' i ostalih vozila srednje i S klase.

Slovenci u Batočinu investiraju 12 miliona evraSlovenačka fabrika elektronskih setova i plastičnih delova za automobile "Grah automotive" ovog leta će početi izgradnju jos jedne proizvodne hale u Batočini, u kojoj će posla biti za 400 radnika, izjavio je Tanjugu direktor batočinskog "Grah automotive d.o.o." Aleksandar Zlatić.

On je rekao da je vrednost investicije oko 12 miliona evra, od čega će sedam miliona biti uloženo u opremu, a preostali iznos u izgradnju objekta. Hala, površine oko 5.000 kvadratnih metara, gradiće se na prostoru pored postojeće, površine 2.500 kvadrata.

Zlatić je dodao da bi nova proizvodna hala, po planu, trebalo da bude završena već 1. oktobra ove godine, kada će početi upošljavanje prvih radnika, s ciljem da u naredne dve godine u njoj bude zaposleno 400 ljudi.

"Proizvodnja u novoj hali imaće najsavremeniju tehnologiju, na bazi koje ćemo proizvoditi proizvode za ugradnju u najsavremenije automoboile, poput 'mercedesa', 'golfa' i ostalih vozila srednje i S klase", objasnio je Zlatić. Frima "Grah automotive d.o.o" Batočina, sa 100 odsto stranim kapitalom, koja kompletnu proizvodnju automobilskih električnih instalacija izvozi, trenutno ima 200 zaposlenih.

U prošloj godini je izvezla proizvoda u vrednosti 6,5 miliona evra, čime se svrstala među šest vodećih izvoznika u regionu Šumadije i Pomoravlja. Prema rečima Zlatića, imajući u vidu postojeći obim izvoza, u kompaniji očekuju da sa novom proizvodnjom povećaju izvoz isključivo na zapadno tržište Evrope, i to na 40 miliona evra u 2013. godini.

Zlatić je naveo i da je na nedavno održanom Sajmu zapošljavanja i obrazovanja u Kragujevcu interesovanje za rad u toj firmi bilo veoma dobro i da je podneto nekoliko veoma dobrih radnih biografija, pre svega elektrotehničkih inženjera i programera.

"To su kadrovi koji će nam trebati, jer je u planu da ubuduće imamo i proizvodnju elektronike koja zahteva viši nivo znanja", kazao je Zlatić. Prvi proizvodni pogon sovenačke fabrike "Grah automotive" otvoren je u Batočini 5. oktobra 2006. godine, a ceremoniji je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Tada je vlasnik "Grah automotive" iz Slovenskih Konjica Robert Grah rekao da će fabrika kompletnu proizvodnju izvoziti u zemlje Evropske unije, i to za poznate proizvođače automobila "Mercedes", BMW, "Folksvagen", "Audi", "Devu" i druge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik